Skip to main content

Zorg voor mensen met ernstige verstandelijke beperking wordt een probleem

27 januari 2023

De zorg voor de groep van 14.000 mensen met een ernstige verstandelijke beperking dreigt een groot probleem te worden, zo waarschuwt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).  Dat komt onder meer door oplopende kosten en grote personeelstekorten.

Zorgaanbieders denken daardoor na over een andere invulling van hun complexe zorg. Een mogelijk gevolg is dat er minder personeel beschikbaar komt per cliënt, waarmee het risico op incidenten toeneemt. "De kans is dan groter dat er een keer een cliënt wegloopt of ongewenst gedrag vertoont."

Als er niets verandert, dreigen er in de toekomst geen nieuwe cliënten opgenomen te kunnen worden. 's Heeren Loo, de grootste aanbieder van gehandicaptenzorg in Nederland, waarschuwde eerder dat deze situatie niet ver weg meer is. Vorig jaar liet de VGN al weten dat de gehandicaptenzorg onder zware druk staat. De kosten voor deze zorg waren in 2022 255 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, een stijging van 8 procent.

De VGN verwacht dat het aantal organisaties voor gehandicaptenzorg, dat in de rode cijfers komt dit jaar, verdubbelt. In 2021 draaiden 44 organisaties verlies. Hoofdoorzaken zijn de gestegen energiekosten, steeds duurdere zorginkoop en aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.  De gehandicaptenzorg zoekt momenteel een kleine zesduizend mensen.

Duurder personeel door steeds meer zzp'ers

Het aantal zzp'ers in de gehele zorgsector stijgt snel. Dat is een probleem, zeker ook voor de complexe gehandicaptenzorg.  Zorginstellingen zien steeds meer medewerkers die op vrijdag uit loondienst gaan en op maandag bij ze terugkomen als zzp'er.

"Dit zijn meestal heel goede zorgverleners", aldus de woordvoerder. "Maar het probleem is dat ze veel duurder zijn en bovendien lastig inzetbaar voor de groep die complexe zorg nodig heeft. Deze mensen zijn namelijk gebaat bij vertrouwde gezichten, zodat ze een vertrouwensband kunnen opbouwen. Met zzp'ers gaat dit veel moeilijker, want die komen en gaan veel sneller dan personeel in loondienst."

https://www.nu.nl/binnenland/6247852/koepelorganisatie-waarschuwt-voor-grote-problemen-in-de-gehandicaptenzorg.html

Bron: Nu.nl, 20 januari 2023